David B. Eavenson Chapter of PIAA-Registered Track and Field/Cross Country Officials’
Annual Mandatory Track and Field/Cross Country Rules Interpretation Meeting
7:00 p.m. Monday, February 8, 2021 - Via Zoom Video Communications, Inc.

David B. Eavenson Chapter of PIAA-Registered Track and Field/Cross Country Officials’ Website:
www.centralpenntrack.org.
Attendance Credit:

a. PIAA-Member Senior High School Track and Field Head Coaches, please identify yourself and
the PIAA-Member Senior High School that you represent upon joining.

b. PIAA-Registered T&F/CC Officials, please identify yourself upon joining.

Chapter Rules’ Interpreters:  Brad Cashman @ brcashman@comcast.net or 717-462-9756 (c).
Cherie Ramsey @ cramseyruns@gmail.com or 717-817-1921 (c).
Questions regarding NFHS Track and Field/Cross Country Rules and/or PIAA Modifications of same:

a. Email or call either Brad Cashman or Cherie Ramsey.

b. They will either provide you with an answer or will email or call Jim Ellingsworth.

c. Jim will either provide Brad or Cherie with an answer or he will email or call Pat Gebhart.

d. An answer will be provided, as soon as reasonably possible!

Participation and Entry Limitations (NFHS Rules 4-2-1 and 4-2-4, pg. 22) and PIAA Eligibility Reminder:

a. A competitor shall not compete in more than four events, including relays.

b. In dual meets, each school is entitled to enter three contestants in individual events, but it is
recommended each school be permitted to enter as many contestants as conditions warrant.

Each contestant shall be eligible to place, and NO CONTESTANT shall be labeled as
EXHIBITION and be excluded from scoring. Double dual meets shall follow the same procedure.

c. Intriangular meets, each school is entitled to enter not more than four contestants.

d. In meets which involve four or more schools, not more than three contestants from a given school
shall be allowed to enter an individual event.

e. In arelay race, only one team per school may be designated as a scoring team.

f. Use of PIAA-ineligible contestant results in forfeiture of that contestant’s event(s) and that meet.

Risk Minimization:
. a. MD’s or DO’s clearance required before a contestant; who exhibits signs, symptoms, or
behaviors consistent with a concussion; is permitted to return to competition (NFHS Rule 4-4-
2, pg. 24; and NFHS Appendix D, pg. 85).

b. Present to the meet referee/starter a MD’s or a DO’s statement documenting the need of a
contestant to use an inhaler during competition, PRIOR TO THE BEGINNING OF A MEET.
(NFHS Rule 4-6-5h NOTE 1, pg. 26).

c. “Opposite direction warm-ups” are prohibited on runways of horizontal jumps (LJ/TJ), vertical
jumps {(HJ/PV), and javelin throw (JT). (NFHS Rule 6-2-6, pg. 42 and PIAA Modification adding HJ).

d. Pole Vault Verification Form (included) adoption (NFHS Rule 6-5-3 NOTE 2, pg. 47).

e. Pole Vault Planting Box Padding requirement (NFHS Rule 6-5-14, pg. 50; and shall meet applicable
ASTM Specification Standards (NFHS Rule 6-5-22, pg. 52).

f. Discus Throw protective cage requirement (NFHS Rule 6-6-6, pgs. 53 and 54; and NFHS Appendix
A, pg. 80).

g. Flagged throwing areas recommendation (NFHS Rule 6-6-6 NOTE 3, pg. 54).

h. Long Jump and Triple Jump landing pit requirements (NFHS Rule 6-9-4 and 5, pg. 61).

i. Lightning or Thunder Disturbances (NFHS Appendix G, pg. 88; or more stringent school policy).

NFHS PowerPoint Presentation and PIAA Sport Specific Documents/Information:

a. PowerPoint presentation on NFHS Track and Field/Cross Country Rules Changes, Major Editorial
Changes, Points of Emphasis, and Select PIAA Modifications of same.

b. Deadline for submitting online rule change proposals for 2022 ~ Saturday, May 1, 2021, at
www.nfhs.org/RuleChangeProposal .

c. PIAA sport specific documents/information available at. www.piaa.org/sports/track

d. Wheelchair athlete guidelines available under PIAA Policies and Procedures at
www.piaa.org/resources/handbook.

PIAA Modifications of Select NFHS Track and Field/Cross Country Rules:

a. PIAA Modifications of Select NFHS Track and Field/Cross Country Rules included.

b. NOTE: ONLY religious headwear is permitted to be worn without authorization from PIAA.
Hijabs, turbans, and yarmulkes are acceptable religious headwear.




PENNSYLVANIA INTERSCHOLASTIC ATHLETIC ASSOCIATION, INC. (PIAA)
POLE VAULT VERIFICATION FORM
(Revised February 1, 2020)

ALL MEMBER SCHOOLS are required to process the PIAA Pole Vault Verification Form listing
the name and grade of each contestant participating in the pole vault event. The head coach must
verify, on the day of each meet, the weight of each contestant, and the proper ratings of all poles
used by each contestant. This procedure is required for both indoor (winter) and outdoor (spring)
track and field competition. The completed form must be presented to the MEET
REFEREE/STARTER or HEAD FIELD JUDGE prior to the start of warm-ups, on the day of
competition.

School Name

Name of Pole Vaulter Grade Vaulter's Weight* Pole Rating

PUs LN

*

Includes full competition uniform and footwear.

Name of Head Coach (please print)

Date Signature of Head Coach

NOTE TO ATHLETIC ADMINISTRATORS, TRACK AND FIELD COACHES AND OFFICIALS

The following are NFHS Track and Field Rules relevant to pole vault safety:

NFHS Track and Field Rule 6-5-3: The competitor's weight shall be at or below the manufacturer's
pole rating. The manufacturers must include on each pole: the pole rating that shall be a minimum of
Y-inch in a contrasting color located within or above the top hand-hold position; a 1-inch circular band
indicating the maximum top hand-hold position with the position being determined by the
manufacturer. Prior to the competition, the coach must verify that all the school’s pole vaulters and
poles meet these requirements. NOTE: Etchings, serial numbers, etc. that may appear on poles shall
not replace the requirement of the manufacturer’s pole rating of the minimum %-inch marking in
contrasting color on each pole.

NFHS Track and Field Rule 6-5-4: A competitor shall not use a variable-weight pole, a pole which is
improperly marked, or a pole rated below his/her weight, or any other equipment that is not legal during
warm-up or competition. NOTE: Altering the pole in any fashion renders it illegal.

PENALTY: Disqualification from the event.

NFHS Track and Field Rule 6-5-5: Prior to warm-up, the field referee or head field judge shall inspect
each pole to be used in the competition to verify that the poles are legal equipment, per NFHS Track
and Field Rule 3-10-1. This includes checking the placement of a top hand-hold band, numerical pole
ratings @ minimum of % inches in a contrasting color located within or above the top hand-hold band,
and the proper binding of adhesive tape of uniform thickness when used. The binding shall not be on
or above the top hand-hold band.

NFHS Track and Field Rule 6-5-21: A competitor shall not be allowed to use the pole of another
individual without the consent of the owner. The event judge shall approve the use and verify that the
pole is rated weight-appropriate.

PENALTY: Disqualification from the event.

NFHS Track and Field Rules 6-5-27h: It is a foul if the competitor grips the pole above the top hand-
hold band.

PENALTY: An unsuccessful trial is charged.



VL.

VIl

PIAA MODIFICATIONS OF SELECT
NFHS TRACK AND FIELD AND CROSS COUNTRY RULES

Rule 1-2-1 (pg. 7) PIAA modification, which “provides for the:
A. elimination of the 4x200 meter relay; and
B. authorization of conferences or leagues to modify the order of running events
with prior-to-the-start of the Regular Season notification to all involved schools.”
Rule 2-1-1 (pg. 9) PIAA modification, which “provides for a ‘Regular Season Dual
Meet Team Scoring Tie-Breaker Procedure’ (either with or without wheelchair
competitors) to be applied as follows:

A. The team with the fewest number of coaches, contestants, and other
team/school personnel disqualified from an event and from further competition
or involvement in the meet for unsporting conduct, shall be declared the
winner,;

If the tie remains, the team with the fewest number of competitors disqualified
from an event for unacceptable conduct, shall be declared the winner;

If the tie remains, the team with the greater number of first place finishes,
shall be declared the winner;

If the tie remains, the team with the greater number of second place finishes,
shall be declared the winner;

If the tie remains, the team with the greater number of third place finishes,
shall be declared the winner;

F. If the tie is broken after applying A, B, C, D, or E, the team declared the winner

shall have one point and an asterisk (*) added to their score; or

G. If the tie remains after applying A, B, C, D, and E, the meet shall be scored

as a tie.”
Rule 3-2-1a (pg. 11) PIAA modification, which “authorizes conferences or leagues
to serve as the administrative body (‘The Games Committee’); and, as such,
assumes responsibility for the proper conduct of a track and field or cross country
meet.”
Rule 3-2-4n (pg. 13) PIAA modification, which “restricts the wearing of caps, hats,
do-rags, etc., unless authorized by PIAA for medical reasons.” (See VIll. Rule 4-4
NOTE.) Subject to authorization by The Games Committee, knit or stocking hats
may be worn in inclement weather conditions.
Rule 3-2-6 (pg. 13) PIAA modification, which “provides for competition interrupted
because of events beyond the control of the responsible administrative authority to
be either continued from the point of interruption or terminated, by mutual agreement
of the participating schools, with the existing team scores. All trials and marks, made
up to either the point of interruption or the point of termination, shall stand.”
Rule 4-2-4c (pg. 22) PIAA modification, which “authorizes PIAA District
Committees to permit more than three contestants from the same school to be
entered, but not compete, in individual events in their respective qualifying meets.”
Rule 4-3-1b7 (pg. 24) PIAA modification, which “defines headbands, compression

»n

sleeves, and socks (without attachments) as ‘Foundation Garments’.
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Viil. Rule 4-4 NOTE (pg. 24) PIAA “Reasonable Accommodations” modification,
which “requires evidence of written authorization from the PIAA Executive Director,
or the Executive Director's designee, before permitting a competitor to participate:

A. while wearing, for medical reasons, items such as, but not limited to, a head
covering/cap/hat and/or an insulin pump; or

B. while wearing attire, which does not comply with uniform requirements, as set
forth in the NFHS Track and Field and Cross Country Rules Book.”

NOTE: “Religious headwear is permitted, provided it is not abrasive, hard, or
dangerous to the wearer and/or any other competitor and is attached in such a
way that it is unlikely to come off during competition. Religious headwear does
not need to comply with uniform requirements, as set forth in the NFHS Track
and Field and Cross Country Rules Book.”

“Hijabs, turbans, and yarmulkes are acceptable religious headwear.”

IX. Rule 4-4-2 (pg. 24) PIAA modification, which provides for “an appropriate health-
care professional’ to be either a licensed physician of medicine or osteopathic
medicine (MD or DO).”

X. Rule 5-5-7 (pg. 34) PIAA modification, which “authorizes the faster competitors to
be placed in the first section, in meets involving 4 or less schools.”

XI.  Rule 6-2-6 (pg. 42) PIAA modification, which prohibits during warm-ups running
“backward or in the opposite direction (non-legal direction) on a horizontal jump
(‘LJITY’), vertical jump (‘HJ/PV’), or javelin throw (“JT°) runway.”

Xll. Rules Adoptions:

A. In accordance with Rule 6-5-3 NOTE 2 (pg. 47), adopt the PIAA Pole Vault
Verification Form.

B. In accordance with Rule 8-2-3 (pg. 65), authorize conferences or leagues to
adopt a modified cross country team scoring system with prior-to-the-start of
the Regular Season notification to all involved schools.

Xlll. Excerpts from ARTICLE XIX, JUNIOR HIGH/MIDDLE SCHOOLS, Section 6,

Contests Rules Standards for Junior High/Middle Schools Interscholastic

Athletic Competition, Track and Field, of the PIAA By-Laws (pg. 43):

A. Competitors may compete in a maximum of four events, including relays;

B. Distance of race, number of hurdles, height of hurdles, and hurdle spacing in
all such events are maximums and may be modified by conferences or leagues
or by mutual agreement of the participating schools;

C. The discus and javelin specifications for girls’ competition shall be used by both
boys and girls; and

D. Conferences, leagues, and/or participating schools, by mutual agreement prior-
to-the-start of a meet, may delete track and/or field events but may not add
and/or modify track events (except for hurdle events) and/or field events.




